Sodankylän geofysiikan observatorio

Suomalainen Tiedeakatemia perusti geofysiikan observatorion Sodankylään vuonna 1913 suorittamaan geofysikaalisia mittauksia ja tekemään mittausaineistoon perustuvaa tutkimustyötä. Observatoriotoiminta on siitä lähtien ollut jatkuvaa ja laajenevaa. Vuoden 1997 elokuun alusta lähtien Sodankylän geofysiikan observatorio on ollut Oulun yliopiston erillislaitos.

Mittaukset ja data

Observatorion suorittama havaintotoiminta kuvataan Havaintotoimintaosiossa. Mittaukset ovat pääasiassa jatkuvia havaintosarjoja, joista pisin, geomagneettisen kentän vaihtelua seuraava havaintosarja on pian 100 vuoden mittainen. Observatorio havainnot koostuvat SGO:n omista havaintolaitteista sekä tutkimusyhteistyön kautta SGO:n operoimiin vierasinstrumentteihin. Laaja mittalaitekanta ja verkosto antaa ainutlaatuisen mahdollisuuden monipuoliseen moderniin geoavaruuden tutkimukseen. Observatoriolla on mittauslaitteita 22 eri paikkakunnalla eteläisestä Suomesta Huippuvuorille. Jatkuvien mittausten lisäksi observatorio tekee kampanjaluonteisia seismisiä mittaukset sekä VLF-mittauksia. Observation havaintoyksikkö hoitaa mittausten ylläpidon teknisen palvelun yksikön kanssa. Mittausten vastuuhenkilöt löytyvät kyseisten mittausten internetsivuilta.

Tutkimustoiminta

Observatorio on vuosikymmenten aikana kehittynyt voimakkaasti tutkimuslaitoksen suuntaan ja observatoriolla on vahva osaaminen inversio-ongelmien tutkimuksessa. Observatorion inversioryhmä on osa Suomen Akatemian huippuyksikköä. Seisminen sekä kosmisen säteilyn tutkimus tehdään yliopistokampuksella Oulussa. Ionosfääri- ja magnetosfääritutkimus painottuu Sodankylään.

Sijainti

Sodankylän geofysiikan observatorio sijaitsee 67° 22′ N, 26° 38′ E eli 130 km Rovaniemeltä pohjoiseen keskellä Suomen Lappia. Observatorioalue, Tähtelä, on noin 7 km Sodankylän kirkonkylältä etelään Kitisen itärannalla. Tähtelän alueella toimii Sodankylän geofysiikan observatorion lisäksi Ilmatieteen laitoksen Arktisen tutkimuksen keskus sekä alueella sijaitsee EISCAT-organisaation VHF-tutkajärjestelmän vastaanotin.

Tähtelä GoogleMapsissa

Observatorion lyhyt historia

Historia

1882-1884 Ensimmänen tutkimusasema toimi Sodankylässä kirkonkylällä kansainvälisen polaarivuoden yhteydessä

1913  Suomalainen Tiedeakatemia perusti observatorion Tähtelään

1932-1933 Toinen polaarivuosi tuo paljon kansainvälistä yhteistyötä.

1914 Viralliset maan magneettikentän rekisteröinnit aloitettiin 1.1.1914

1956 Seismiset mittaukset aloitettiin

1957 Ionosfääriasema aloitti toimintansa elokuussa 1957 kansainvälisen geofysiikan vuoden yhteydessä.

1971 SGOn tekninen yksikkö aloitti toimintansa.

1973 Tähtitieteen yksikkö aloitti säännölliset maan navan liikkeen havainnot käyttäen zeniittiin suunnattua kaukoputkea. Havainnot jatkui vuoteen 1981.

1975 perustettiin EISCAT-järjestö (the European Incoherent Scatter Scientific Association)

1977 EISCAT-aseman rakennustyöt käynnistyi

1978 EISCAT vastaanotintutka valmistui ja mittaukset aloitettiin vuonna 1981.

1997 Elokuun 1. päivänä Sodankylän Geofysiikan Observatorio (SGO) siirtyi Oulun yliopiston alaisuuteen valtakunnallisena erillislaitoksena.

1998 Oulun yliopiston observatorio liitettiin SGO:hon tammikuussa.

2000 Ensimmäinen digitaalinen revontulikamera otettiin käyttöön

2002 Säännölliset ionosfääritomografiamittaukset aloitettiin viidellä asemalla.

2005 Uusi Alfa-susi ionosondi otettiin käyttöön marraskuussa.

2007 EMCCD revontulikamera käyttöön ja omat UltraMSK VLF-vastaanottimet käyttöön.

2008 3. kansainvälinen polaarivuosi. Ionosondi luotaus minuutin välein.

2013 SGOn toiminta 100v. Toiminnasta toimitettu kirja: http://drupal.oulu.fi/sgo/node/47930

2017 Toisen sukupolven tomografiavastaanottimet käyttöön.

Viimeksi päivitetty: 11.9.2017